Parodontoligija

parodontologija

Parodontopatija predstavlja oboljenje potpornog aparata zuba, a uzrokuju  je bakterije iz dentalnog plaka. Nastaje kao posledica neadekvatne oralne higijene, bilo da je ona neredovna ili se ne održava na pravilan način. 

Parodontopatija, uslovno rečeno, započinje upalom desni, gingivitisom. Desni su u ovom stadijumu blago crvene, blago krvare na dodir i pri pranju zuba, ali još uvijek nema osećaja bola. Vremenom, kako proces napreduje,  dolazi do povlačenja desni i ogolićavanja vratova zuba, uz to se javlja atrofija vilične kosti, pa dolazi do pojave parodontalnih džepova (prostor između zapaljenih desni i korena zuba). Upravo je prisustvo parodontalnih džepova, uz krvarenje, glavni simptom parodontopatije. Pojava parodontalnih džepova označava početak stadijuma bolesti u kome zubi postaju osetljivi na mehaničke i termičke nadražaje.  Zanemraivanje i ovih simptoma daje mogućnost destruktivnim procesima u alveolarnoj kosti da se dalje šire i dovedu do stvaranja parodontalnih apcesa, i u krajnjim stadijumima do klaćenja i ispadanja zuba.

parodontologija
parodontopatija

Parodontopatija je bolest koja se ne može izlečiti, već se samo može usporiti. Zato veliku pažnju treba posvetiti svim preventivnim  metodama. To podrazuma pravilno održavanje oralne higijene kao i redovne stomatološke preglede.

U ranom stadijumu preduzimamo metodu uklanjanja mekih i čvrstih naslaga sa zuba nekoliko puta godišnje. Kod uznapredovale bolesti vrši se čišćenje parodontalnih džepova i korekcija neadekvatnih ispuna i protetskih radova. Ukoliko je došlo do obimnije resorpcije koštanog tkiva, povlačenja desni i klaćenja zuba pristupa se hiruškoj terapiji.

Zakažite termin za besplatan pregled i konsultacije

Čekamo Vas u centru Beograda u neposrednoj blizini hotela Mažestik i garaže Obilićev venac!